Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 6 grudnia 2012

Ziołowa,pieczona makrela z papryką i pomidorami


Pierwszy raz jadłam pieczoną makrelę. Jest bardzo intensywna w smaku dlatego zaryzykowałam by podać ją z licznymi świeżymi ziołami i pieczonymi warzywami. Ciekawie smakowało :) 

Składniki na 1 porcję:
1 świeża, cała makrela
pęczek świeżych ziół: tymianek, bazylia, natka pietruszki, szałwia, tymianek
1 łyżka płatków suszonej papryki (ale może być zwykła, czerwona papryka)
1 pomidor pokrojony w plastry
sól jodowana,
1 ząbek czosnku
pieprz cytrynowy
1 cytryna

Rybę myjemy, następnie skrapiamy cytryną, posypujemy solą, pieprzem, oraz przeciśniętym czosnkiem (od środka oraz na zewnątrz skóry). Do środka ryby wkładamy całe gałązki ziół oraz płatki papryki. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię.  Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakami. 

pieczona makrela



5 komentarzy:

  1. Bardzo fajnie podana ryba - ładnie, kolorowo i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już kiedyś słyszałam, że makrela pieczona jest pyszna, bo znamy tak naprawdę makrelę tylko z tej wędzonej postaci. Niestety mam ogromny problem w tym, żeby ją zdobyc..

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany ale pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wooowwwww wygląda niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń