Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

środa, 9 stycznia 2013

Kulki drobiowe w migdałach-karnawałowa przekąska


Karnawał czas zacząć! W pierwszej kolejności zaserwuję Wam przystawki :)

Składniki:
ok. 40 dag mięsa z kurczaka (najlepiej z udek)
1 jajko
szklanka płatków migdałowych
sól, pieprz
1 łyżka tartej bułki
gotowy słodki sos chili
kilka pomidorków koktajlowych
wykałaczki

Gotujemy udka. Następnie obieramy mięso od kości i mielimy w maszynce. Jeśli nie mamy maszynki to drobniutko siekamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą i mieszamy. W dłoniach formujemy kulki i obtaczamy w płatkach migdałowych. Smażymy na oleju z każdej strony na małym ogniu. Gotowe kulki ozdabiamy pomidorkami przy pomocy wykałaczek. Kulki można podać na sałacie i polać dowolnym sosem. Idealnie smakują ze słodkim sosem chili. Dobrej zabawy życzę :) 


kulki drobiowe w migdałach
Zimowe szaleństwa

3 komentarze:

  1. Piekne to i zapewne bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepiej przechowywać jedzenie w gablotach sklepowych. Ja się w taką zaopatrzyłam i nie żałuję, jedzenie można przechowywać w dużych ilościach. Cena również jest przystępna, polecam !

    OdpowiedzUsuń