Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

środa, 27 lutego 2013

Jajko zapiekane w awokado



Pomysł na to pyszne śniadanie zaczerpnęłam z bloga Ziołowy Zakątek, oto link do potrawy: klikona natomiast z bloga White on a Rice Couple .
Awokado po upieczeniu super rozsmarowuje się jak pasta. Do tego zaserwowałam sobie tost ze szpinakiem i łososiem.
  • Składniki na 1 porcje:
  • 1 dojrzałe awokado, przekrojone na pół, bez pestki
  • 2 małe jajka 
  • kilka plasterków szynki (można pominąć)
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • szczypiorek

    Awokado wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do połówek awokado pozbawionego pestki ostrożnie przelewamy jajka. Skrapiamy cytryną. Szynkę drobno siekamy i posypujemy na jajka. Dekorujemy szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy około 10 minut, aż jajka się zetną w 180 stopniach C. nie pieczemy zbyt długo by awokado nie zrobiło się gorzkie.
  •  
jajko zapiekane w awokado

12 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, z takich składników zawsze wyjdzie pyszne danie :)

      Usuń
  2. Wygląda cudownie;) wypróbuję na pewno:) Danie idealnie by pasowało na nasz konkurs, także zapraszam:) http://coolinarnie.pl/2013/02/4910/konkurs

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłowe! I pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. pomysł podpatrzony, jedynie wykonanie moje :) dzięki

      Usuń
  5. i co dobre?? mam wszystkie składniki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli lubisz awokado to pewnie. ja dodatkowo dogryzałam z tostem z wędzonym łososiem. składniki się świetnie komponują.

      Usuń
  6. Wyglada obłędnie i na pewno też tak smakuje.Super pomysł Gosiu :-)

    OdpowiedzUsuń