Pomysł na to pyszne śniadanie zaczerpnęłam z bloga Ziołowy Zakątek, oto link do potrawy: klik, ona natomiast z bloga White on a Rice Couple .
Awokado po upieczeniu super rozsmarowuje się jak pasta. Do tego zaserwowałam sobie tost ze szpinakiem i łososiem.
- Składniki na 1 porcje:
- 1 dojrzałe awokado, przekrojone na pół, bez pestki
- 2 małe jajka
- kilka plasterków szynki (można pominąć)
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- szczypiorek
Awokado wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do połówek awokado pozbawionego pestki ostrożnie przelewamy jajka. Skrapiamy cytryną. Szynkę drobno siekamy i posypujemy na jajka. Dekorujemy szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy około 10 minut, aż jajka się zetną w 180 stopniach C. nie pieczemy zbyt długo by awokado nie zrobiło się gorzkie.
jajko zapiekane w awokado |
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńdzięki, z takich składników zawsze wyjdzie pyszne danie :)
UsuńWygląda cudownie;) wypróbuję na pewno:) Danie idealnie by pasowało na nasz konkurs, także zapraszam:) http://coolinarnie.pl/2013/02/4910/konkurs
OdpowiedzUsuńdziękuję, już zaglądam do Ciebie :)
Usuńwoooowww ale bomba!
OdpowiedzUsuńPomysłowe! I pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł, gratuluję :)
OdpowiedzUsuńpomysł podpatrzony, jedynie wykonanie moje :) dzięki
Usuńi co dobre?? mam wszystkie składniki...
OdpowiedzUsuńjeśli lubisz awokado to pewnie. ja dodatkowo dogryzałam z tostem z wędzonym łososiem. składniki się świetnie komponują.
UsuńWyglada obłędnie i na pewno też tak smakuje.Super pomysł Gosiu :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Ewcia :)
Usuń