Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 5 lutego 2013

Tort tiramisu na moje urodziny :)


Wczoraj miałam urodzinki a oto tort, który upiekłam z mamą. Ona robiła biszkopt a ja krem :) Pewnie przyznacie, że gdzie dwie głowy to nie jedna?
W tle widać kwiaty, które otrzymałam :) 

BISZKOPT - Składniki:
8 jajek
1 szklanki cukru
1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
6 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 cukier waniliowy

składniki krem:
3 łyżeczki żelatyny
50 dag sera mascarpone
3 łyzki cukru pudru
8 łyżek mleka
1 cukier waniliowy
25 dag śmietany kremówki
100 ml naparu kawy
100 ml likieru kawowego albo czekoladowego 
10 dag posiekanej czekolady
2 łyżki kakao do posypania wierzchu tortu.

Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek, następnie dodać cukier i cukier waniliowy  - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Biszkopt przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C około 25 minut.
Krem: Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Serek mascaropne utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem.  Śmietankę kremówkę ubić  na sztywno i połączyć z masą serową. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając ją na małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę. 
Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru.  Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim plackiem i namoczyć pozostałą kawą i likierem następnie nałożyć pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce do stężenia. Przed podaniem oprószyć proszkiem kakao. 





Tort tiramisu

9 komentarzy:

  1. STO LAT,STO LAT!!! Tort fantastyczny,bardzo ciekawy przepis na krem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, i jestem wdzięczna, że nie pytasz mnie o wiek ;)

      Usuń
  2. cudowny torcik:) Sto lat Kochana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak będę żyła sto lat to może będę miała na blogu około 40 tys. przepisów ;) hehe dziękuję buźka :)

      Usuń
  3. ...ale pysznie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. W takim razie wszystkiego najlepszego :) ja też za tydzień obchodzę :) A ciasto wygląda bardzo smacznie, uwielbiam tiramisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy3/23/2014

    Nie wiem czy to tiramisu to sprawia
    Ale wydaje mi się
    że to przedmaturalne urodziny -
    Ciasta -torty -delicje
    z bajkowych wyobraźni-
    Perfekcja -doskonałość -poezja -czaru i magii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, to miłe co piszesz :) sernik bez sera

      Usuń
  6. Mój mąż byłby zachwycony, ja bardzo lubię owocowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń