Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 28 stycznia 2018

Chleb bez wyrabiania, robi się go w 5 min.




Robi się go w 5 minut a piecze godzinę. Nie trzeba go zagniatać ani czekać, aż wyrośnie, więc można go upiec rano i jeszcze zdążyć zrobić z niego kanapki na śniadanie :) 

Składniki:
1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
50 g świeżych drożdży
1 l letniej przegotowanej wody
1 łyżka cukru a najlepiej ksylitolu
2 płaskie łyżki soli 
4 łyżki octu balsamicznego
7 łyżek ulubionych ziaren np. słonecznik, dynia, siemię lniane, 
+ trochę tłuszczu i bułka tarta do wysmarowania blachy


Mąkę, cukier, sól i 5 łyżek ziaren wsyp do miski. W wodzie rozrób drożdże, wlej do mieszanki w misce. Zamieszaj drewnianą łyżką, skrop octem balsamicznym i dalej mieszaj, aż składniki się połączą. Dwie średnie keksówki natłuść, oprósz tartą bułką. Do każdej nałóż połowę ciasta, wierzch posmaruj wodą, posyp resztą ziaren. Wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw na 180 st. piecz ok. 60 min do suchego patyczka!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz