Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 23 marca 2013

No to klops! Ale z cukinią w środku :)


Znudziły Wam się tradycyjne pieczenie rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops po małym tuningu ;) Do środka mięcha wkładamy młodą cukinię, a do środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno do pajdy chleba :)

Składniki:
1 kg mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego)
2 jajka + 1 białko
1 młoda cukinia
słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek zielony oraz marchewka)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
suszony majeranek
suszony tymianek
sól, pieprz
ok. 3 łyżek bułki tartej
olej do smażenia


Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielone mieszamy z 2 jajkami, odrobiną bułki tartej, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie mieszamy. Cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy noża i łyżeczki wydrążamy miąższ. (Miąższ cukinii możemy wykorzystać do omletu). Następnie mieszankę warzywną mieszamy z białkiem i nadziewamy nimi cukinię. Do formy wykładamy połowę mięsa, układamy na nim na nim cukinię a później przykrywamy pozostałym mięsem, tak by szczelnie "otulić" cukinię. Na wierzch układamy plasterki boczku. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach C. Zajadamy się mięskiem na gorąco jak i na zimno :)


klops z cukinią w środku

17 komentarzy:

  1. Anonimowy3/23/2013

    wygląda super!!! wypróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda:) bardzo fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na święta na wszystkich zrobi wrażenie, polecam.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. hehe no fakt :) u Ciebie z papryką :)

      Usuń
  4. Ale sie napracowalas!Ale efekt oszalamiajacy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł :) Klops jak matrioszka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo efektowny ten klops:)

    OdpowiedzUsuń
  7. O jacie!!!! Super!!! zrobię na pewno Pozwolisz skorzystać z przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy8/09/2013

    trafiłam dziś na Pani bloga niechcący bo szukałam przepisu na bogracz, a tu proszę takie cudo :) uwielbiam takie dania a tego klopsa zrobię jutro wieczorem :) aż ślinka leci :) A Pani bloga to sobie zapiszę w ulubionych. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żadna ja pani, małgosia jestem :) takie komentarze ogromnie mnie cieszą. dziękuję i mam nadzieję, że będzie Ci u mnie smacznie na długo :)

      Usuń
  9. Anonimowy12/15/2013

    wygląda pięknie. Chciałabym zrobić na święta i mam pytanko, czy można to zamrozić przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podjęłabym takie ryzyko, ponieważ i mięso i warzywa można mrozić. :)

      Usuń