Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 18 marca 2013

Makaron z gorgonzolą i fasolką


Zbliża się godzina lunchu, więc zapraszam Was na makaron, który został stworzony na zasadzie "sprzątam lodówkę" ;). Wyszedł bardzo dobry a to zapewne za sprawą boskiej dla mnie gorgonzoli :)

Składniki:
ulubiony makaron (pół paczki) (u mnie świderki ale może być penne)
ser gorgonzola (mój był z biedronki)
15 dag wędzonego boczku
2 garść mrożonej, zielonej fasolki
kilka pomidorków koktajlowych
natka pietruszki
por - zielona część
oliwa do smażenia
świeżo mielony pieprz


Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Por kroimy w piórka, pomidorki na pół, natkę siekamy. Por, pomidorki i fasolkę podsmażamy na oliwie. Następnie podsmażone warzywa, boczek i ser dodajemy do makaronu. Chwilkę smażymy by ser się rozpuścił. Na koniec dodajemy natkę pietruszki oraz pieprz. 

makaron z gorgonzolą i fasolką

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię jedzonka w takim stylu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim stylu wychodzą najsmaczniejsze :)

      Usuń
  2. the best!!! absolutnie doskonale danie i w sam raz dla mnie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy3/24/2013

    A na ile porcji (osób) jest ten przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam, że wcześniej nie odpisałam na pytanie. nie widziałam go. No własnie ilość porcji jest uzależniona od ilości ugotowanego makaronu.

      Usuń
  4. Anonimowy3/28/2013

    Zrobiłam to danie w poniedziałek i wyszło na prawdę pysznie ;) całej rodzince smakowało. Po prostu... mniam, mniam ;) ! A porcji wyszło około 4 :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, cieszę się :) a to było danie ala ''śmietniczek" bo wykorzystałam resztki z lodówki :-P dziękuję, że napisałaś swoją opinię po wykonaniu dania :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń