Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 28 czerwca 2013

Smażone przegrzebki czosnkowo - ziołowe podane na okrągłych tostach


Pierwszy raz kupiłam i próbowałam przegrzebki. Jest to jadalny gatunek małża nitkoskrzelnego z rodziny przegrzebkowatych. Wysoko ceniony pod względem kulinarnym (mięso zawiera wiele żelaza), zaliczany do owoców morza. (źródło wikipedia). Trzeba uważać żeby je nie przesmażyć. Najlepiej smażyć po 1-2 minucie z każdej strony.

Składniki:
przegrzebki mrożone (ja kupiłam w biedronce po 4 zł)
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
garść koperku
sok z cytryny
sól, pieprz
olej rzepakowy



Przegrzebki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Masło mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem solą i pieprzem. Na patelnię rozgrzewamy masełko ziołowo - czosnkowe i następnie dodajemy przegrzebki, smażymy po 1-2 minucie z każdej strony. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy na grzankach (ja wycięłam z nich kółka szklanką) Grzanki można jeszcze posmarować ziołowym masełkiem.
przegrzebki

5 komentarzy:

  1. a gdzie je można kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupiłam w biedronce za 4 zł. ale w Tesco też są :)

      Usuń
  2. Słyszałam o nich,ale nigdy nie jadłam.Jeśli smakują podobnie do krewetek,to z tym składem są pycha:)

    OdpowiedzUsuń