Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

środa, 21 sierpnia 2013

Tarta z kwiatami cukinii, kozim serem oraz z szynką parmeńską


To była najlepsza wytrawna tarta jaką zrobiłam i jadłam w życiu! Każdy powinien chociaż raz w swoim życiu spróbować kwiaty cukinii. Są bardzo bogate w witaminy i pięknie się prezentują :)
Składniki na ciasto:

200 g masła
300 g mąki
pół łyżeczki soli
2 łyżki ciepłej wody
2 żółtka

Farsz:
6-8 kwiatów cukinii

6-8 plasterków szynki np. parmeńskiej/serrano
1 jajko
pół młodej cukinii
250 ml śmietanki
200 g serka koziego
pieprz, sól do smaku
świeży albo suszony tymianek


Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 15 minut. Na złoty kolor.

Kwiaty cukinii dokładnie płuczemy a następnie osuszamy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajko mieszamy ze śmietanką, serkiem kozim, dodajemy startą cukinię, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i ziołami. Masę jajeczno-serową wlewamy na podpieczoną tartę. Układamy kwiaty cukinii oraz szynkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni około 20 minut aż masa się zetnie. 











6 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie to wygląd, jeszcze nie jadłam kwiatów cukinii i jestem ciekawa jak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. niesłychanie efektowna, piękna i elegancka tarta:) cudo

    OdpowiedzUsuń
  3. rany ale tarta!!! jeżeli smakuje tak jak wygląda to chcę to zjeść!!

    OdpowiedzUsuń
  4. No,no,zrobiłaś mi tym przepisem chęć na taką tartę.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  5. W pierwszym momencie myślałam, że to pizza :D wygląda pięknie :) lubię jak dodatki są tak ładnie ułożone :)

    Zapraszam do mnie na: http://szczypta-smaku-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń