Zapomniałam na czas dodać przepis na ciasteczka francuskie jeszcze jak był sezon na truskawki i rabarbar :-P no cóż. Mam nadzieję, że macie w spiżarniach z nich powidła :-p
Składniki:
2 op. ciasta francuskiego
ok. 20 truskawek
4-5 łodyg rabarbaru
ok. 6 łyżek cukru
cukier puder do posypania ciastek.
Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraciki o wymiarach ok. 5 cm x 5cm. Następnie nakładamy na siebie po 3 kwadraciki i delikatnie dociskamy. W tym czasie truskawki i rabarbar kroimy w mniejsze cząstki, zalewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i gotujemy, aż woda wyparuje a owoce się rozpadną. Sprawdzamy poziom słodkości i w razie potrzeby dodajemy więcej cukru. Na każde ciastko nakładamy po 1 łyżce konfitury i wsadzamy do piekarnika na 180 stopni na około 20 minut. Po upieczeniu ciastka studzimy i podajemy z cukrem pudru.
"Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl"
Lubie takie proste i szybkie ciasteczka :) a w spiżarni pewnie coś się znajdzie ;)
OdpowiedzUsuńna pewno masz bardzo bogatą spiżarnię :)
Usuńpyszniutkie:)
OdpowiedzUsuńoraz szybkie i proste :)
UsuńPolecam blog http://zarlomaniak.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńszybkie i pyszne
OdpowiedzUsuńWow,ale smaczne kąski:)
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
http://mama-gotuje.pl/