Składniki:
0,5 kg mięsa mięsa z indyka
włoszczyzna: pół selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por
1 litr bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)
3 duże ziemniaki
1 cały dorodny kalafior
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,
2 liście laurowe,
3 ziele angielskie,
pęczek świeżego koperku
szczypiorek
Włoszczyznę i ziemniaki myjemy i obieramy, kroimy w kostkę. Do mięsa dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę i formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy włoszczyznę, różyczki kalafiora, ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy 15 minut a następnie wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze 15 minut. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek.włoszczyzna: pół selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por
1 litr bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)
3 duże ziemniaki
1 cały dorodny kalafior
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,
2 liście laurowe,
3 ziele angielskie,
pęczek świeżego koperku
szczypiorek
zupa kalafiorowa z pulpetami |
chciałabym taki obiadek na dzisiaj:D
OdpowiedzUsuńja też chciałabym żeby mi ktoś coś ugotował, już mi obojętne co :)
UsuńZapewniam Cię,że dorosłym też zasmakuje:)Mnie napewno:)
OdpowiedzUsuńdokładnie hehe
Usuńchętnie bym zjadła wyglada przepysznie
OdpowiedzUsuńo proszę, częstuj się ;)
UsuńSuper wygląda, pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję i ja pozdrawiam :)
UsuńCzy kalafior po półgodzinnym gotowaniu jest jeszcze w całości ?
OdpowiedzUsuńW takim razie kalafior można dodać do zupy trochę później,
Usuńpozdrawiam :)