Składniki:1 kg ziemniaków (połowę gotujemy a połowę zostawiamy surowe)
2-3 cebule
2 jajka
100 g mąki pszennej
250 g wędzonego boczku + 6 plasterków do wyłożenia dna naczynia
pół łyżki suszonego majeranku
sól pieprz do smaku
pół łyżki suszonego tymianku
2-3 cebule
2 jajka
100 g mąki pszennej
250 g wędzonego boczku + 6 plasterków do wyłożenia dna naczynia
pół łyżki suszonego majeranku
sól pieprz do smaku
pół łyżki suszonego tymianku
Obieramy wszystkie ziemniaki, połowę z nich gotujemy we wrzątku z wodą a drugą połowę ścieramy na tarce. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy (bez dodatkowego tłuszczu, boczek się wytopi). Starte
ziemniaki przekładamy na sitko,żeby odciekły z nadmiaru wody. Do ziemniaków dodajemy boczek i cebulę oraz wbijamy jajka i wsypujemy mąkę. Doprawiamy majerankiem i tymiankiem oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Dno żaroodpornego naczynia wykładamy plasterkami boczku. Na nie wlewamy gotową masę ziemniaczaną. Pieczemy około godziny w 180 stopniach C. Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Idealna z sosem pieczarkowym. babka ziemniaczana z boczkiem |
Pyszny i prosty przepis :-) Muszę zrobić :-)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam, a bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń