Mięso z dziczyzny do pasztetu może być z sarniny albo z dzika. Pasztet robiłam przy okazji imprezy kulinarnej w Opolu Żarłostacja. Ludziom bardzo smakował, więc bardzo się cieszę. Podawałam go na domowym żytnim chlebku z konfiturą z cebuli.
Składniki:
Składniki:
1,5 – 2 kg mięsa z dziczyzny np.
sarnina
pół kilograma surowego boczku
pół kilograma słoniny
pół kilograma drobiowej
wątróbki
włoszczyzna na rosół
przypalona cebula
3- ziele angielskie
2 -liście laurowe
sól, pieprz
2-3 jajka
gałka muszkatołowa
majeranek suszony
2 ząbki czosnku
Mięso z sarny gotujemy koło 3 h. Gdy wypłyną szumowiny (po około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z sarny będzie miękkie obieramy je z kości. Ugotowany boczek mielimy w maszynce do mięsa, mielimy także ugotowana wątróbkę i sarninę oraz słoninę (pozostawiamy jedynie parę plasterków słoniny do zapiekania na wierzch pasztetu). Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby łączymy z jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku. Wypełniamy formy do pieczenia, wcześniej wyłożonymi papierem do pieczenia. Na wierzch pasztetu układamy paseczki ze słoniny (żeby pasztet z wierzchu zbytnio nie wysechł). Mięso pieczemy w 190 stopniach. Zasada jest jedna:
czy zamiast sarniny polecisz bardziej dostępne mięsko do tego pasztetu?
OdpowiedzUsuńkażde inne mięso. np. z kurczaka albo z wieprzowiny. pasztet drobiowy i z królika można znaleźć także na moim blogu :)
Usuńwspaniały, bardzo elegancki:)
OdpowiedzUsuńjeśli pasztet może w ogóle być elegancki :-P hihi
UsuńMoże być elegancki.Twoje phi świadczy o...niewiedzy!
UsuńSmakowicie wygląda.Bardzo lubię pasztety z dziczyzny.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńCzy robiąc pasztet z dzika, też trzeba po godzinie zmienić wodę?
OdpowiedzUsuńnie trzeba. moi rodzice tak nie robią. mnie się po prostu zapach nie podobał ;)
UsuńPasztecik - pychotka :D Na pewno wypróbuję Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast wątróbki drobiowej można zastosować wątrobę z sarny?
OdpowiedzUsuńoczywiscie, jeszcze lepiej1. przepraszam, ze tak długo nie odpisywałam, ale miałam problem by zalogować się na konto (włamanie) :)
Usuń