Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 9 stycznia 2014

Chrupki z ciecierzycy...na ostro babe ;)


Oto idealna karnawałowa, zdrowa przekąska. Jeśli lubisz coś chrumkać do puszki z piwem na domówce, albo podczas oglądania sensu w TV, postaw na pikantną i chrupiącą przekąskę. To od Ciebie zależy czy użyjesz cieciorki z puszki czy zasuszonej ciecierzycy? Oraz jakie zioła i przyprawy zastosujesz. Ja zastosowałam swoje ulubione zioła + przyprawę 1000 wysp marki Edmir-Pol, którą możecie kupić tutaj



składniki:
1 op. ciecierzycy zasuszonej (400 g)
1 łyżka ulubionej przyprawy np. 1000 wysp (papryka zielona, papryka czerwona, cebula, natka pietruszki)
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
1/2 łyżeczki morskiej soli


Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie, najlepiej całą noc. Następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie a potem odcedzamy i suszymy przy pomocy ręczników papierowych. Nacieramy ciecierzycę oliwą, następnie posypujemy ziołami i przyprawami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30-35 max 40 minut w 180 stopniach. Takie chrupki są idealne do sałatek. Uwaga, na następny dzień robią się znacznie twardsze, ale nadal zjedliwe :) 

propozycja podania pieczonej ciecierzycy w sałatce




EDMIR-POL to rodzinna firma, od początku działalności zajmująca się sprzedażą naturalnych i bardzo aromatycznych przypraw - polecam!

11 komentarzy:

  1. supr sprawa:) bardzo mi się podoba pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzieś o takich słyszałam,fajnie poznać również opinię,jak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny dodatek do sałatek, zamiast tych małych grzaneczek.
    Muszę to wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. O cos dla mnie ,jak tylko kupie ciecierzyce to musze zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ładnie sie prezentują. ja nie gotuje ciecierzycy, namoczone daje do piekarnika a potem obtaczam w przyprawach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobra wskazówka, następnym razem też tak zrobię :)

      Usuń