Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 21 stycznia 2014

Warzywne placki z tzatzikami


Mniej nudne, mniej tłuste, bardziej zdrowe i bardziej chrupkie niż ziemniaczane. Placki warzywne z domowymi tzatzikami polecają się na kolację! :) Chciałam zrobić placki tylko z warzyw korzennych, ale cukinia tak ładnie na mnie zerkała w lodówce, więc uległam (ponoć często ulegam :-P)

Składniki na tzatziki:

400 ml gęstego, odsączonego na gazie jogurtu
1 zielony ogórek utarty na tarce o dużych otworach i odciśnięty z nadmiaru soku
2-3 rozgniecione ząbki czosnku
(można dodać drobno posiekany koperek albo miętę)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz.

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Doprawić solą i pierzem.

Składniki na placki:

1 marchewka
3/4 cukinii
2 ziemniaki
1 czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
1 por (zielona część)
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
2 żółtka
2 czubate łyżki mąki (u mnie orkiszowa) 
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz
zioła prowansalskie do smaku

Warzywa (marchew, ziemniaki, cukinia) zetrzeć na grubych oczkach. Cebule, czosnek drobno, koperek i szczypiorek posiekać. Wszystkie warzywa i zioła mieszamy z żółtkami oraz mąką. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Formujemy placki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. (Można także upiec w piekarniku, będą zdrowsze i bardziej chrupiące). Gotowe placki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podajemy z tzatzikami.

10 komentarzy: