Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 22 maja 2012

Ciasto z sokiem marchwiowym i z delicjami

 Przepis dostałam od mamy.

Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
10 jajek
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
700 ml soku marchwiowego
2 opakowania budyniu śmietankowego

Masa śmietankowa:
250 g śmietany 36 %
1 op. galaretki pomarańczowej

Dodatkowo:
2 paczki delicji
wiórki kokosowe do dekoracji. 

Wykonanie:
Ciasto:
jajka zmiksować z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w temp. 180 stopni C przez około 35 -40 min.

Masa budyniowa: 
Ugotować budyń wg wskazówek z opakowania na soku z marchewki.

Masa śmietankowa:
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z wystudzoną galaretką.

Ciasto finał:
Zaraz po przyrządzeniu masę budyniową wylać na wystudzony biszkopt. Na ostudzonej masie ułożyć delicje. Wystudzoną  masę śmietankową wyłożyć na delicje. Udekorować wiórkami kokosowymi.


Ciasto z sokiem z marchewki i z delicjami


1 komentarz:

  1. jak z cukiernii, boskie ;)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń