Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 21 maja 2012

Krem ze szparagów z mascarpone, białkami oraz pestkami dyni


Składniki:
Około pół kilograma szparagów ( u mnie białe )
2 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka)
1 średnia por (cała)
1 duży ziemniak
1 średnia cebula
Ok. 100 g masła lub 2 łyżki oliwy z oliwie
5 łyżek mascarpone lub cały serek topiony (opcjonalnie śmietana kremówka)
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sos sojowy, imbir
pestki dyni

 

Szparagi umyć, obrać obieraczką i drobno pokroić. Cebulę i por pokroić i zeszklić na maśle lub oliwie. Zalać wodą i zagotować. Następnie dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotować przez 15 i i po tym czasie dodać pokrojone szparagi. Gotować aż wszystko będzie miękkie. Później zdjąć z ognia. Dodać mascarpone albo serek topiony następnie żółtka utrzeć w kąpieli wodnej i dodać do zupy. Później wywar z warzywami zmiksować i w razie potrzeby utrzeć przez sito ponieważ szparagów nie da się dokładnie zmiksować na gładki krem. Odpady ze szparagów (łyka) wyrzucić. Doprawić sosem sojowym, białym pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą imbiru. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i dodać do zupy. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i udekorować nimi zupę. Talerz zupy można udekorować świeżymi ziołami. Zupka dobrze smakuje z grzankami albo tostami. 
Krem ze szparagów


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz