Składniki na 4 - 5 szklanek:
2 buraki (opcjonalnie sok buraczany)
3 duże pomidory
zielony ogórek
1duża marchew (albo sok z marchwi)
pół jabłka (opcjonalnie sok z jabłek)
1 czerwona papryka
4 łodygi selera naciowego
pół małej cebuli
woda
sól, pieprz
zioła: natka pietruszki, bazylia tymianek, koperek
jeśli lubimy pikane soki to możemy dodać czosnek albo papryczkę chilli
Buraki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę pieczemy w piekarniku w 220 stopniach aż pomarszczy się skórka. Po upieczeniu obieramy paprykę ją ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy na niewielkie kawałki. Seler naciowy także drobniej kroimy. Marchewkę szorujemy pod bieżącą wodą,
odcinamy ogonki i kroimy w kosteczkę. Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze części. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera
dosypujemy umytą i posiekaną natkę pietruszki,bazylię, koperek, tymianek dolewamy odrobinę wody i
miksujemy na jednolitą masę. Jeśli sok jest dla nas za gęsty możemy przelać przez sito i dodać więcej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak
przygotowany sok wkładamy do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony!Jeśli lubimy pikantne soki to możemy doprawić papryką chilli albo czosnkiem.
Koktajl wielowarzywny |
eliksir zdrowia:)
OdpowiedzUsuńZe względu na upały skorzystałam z przepisu. Muszę przyznać, że początkowo dość sceptycznie byłam nastawiona do składu tego napoju. Jednak efekt jaki uzyskałam był zaskakująco smaczny. Dodatkowo świetnie gasi pragnienie podczas gorących dni.
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo :)
Usuń