Składniki gremolaty:
2 cytryny - jedynie skórka
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
sól morska
Składniki na szaszłyki:
2 piersi z kurczaka
1 mała cukinia
kilka pieczarek
kilka pieczarek
1 duża papryka
cebulaGremolata: natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce.
Patyczki do szaszłyków najpierw moczymy kilka minut w wodzie, by się nie spaliły na grillu. Kurczaka kroimy w kostkę i zalewamy gremolatą. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Paprykę, cebulę, pieczarki, cukinię kroimy w kostkę albo w półksiężyce. Wszystko nadziewamy na patyczki obtaczamy w gremolacie i grillujemy :)
Gremolata |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz