Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 31 lipca 2012

Ciasto drożdżowe z borówkami wzrastające 3h

Jest to przepis na ciasto, które zawsze się udaje. Przekazywane z rąk do rąk wielu gospodyń domowych :) i w końcu dotarło do mnie :)

Składniki:
10 dag drożdży 
świeżych
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy3 jajka
1 szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
4 szklanki mąki
szczypta soli. 

Składniki na kruszonkę:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki

ponadto:
1 litr borówek albo innych owoców sezonowych

Do miski warstwowo dajemy: drożdże, cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką na 3 H! Po 3 h miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Borówki obtaczamy w mące (żeby nie opadły na dno ciasta) i kładziemy na wierzch ciasta. Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na borówki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.


Ciasto drożdżowe z borówkami

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie wypieki. Z pysznymi owocami dużą ilością kruszonki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto to uwielbiam, a najbardziej kruszonkę z góry. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, kruszonka i kwaśne owoce! Super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie spotkałem się z takim przepisem, ciekawa sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczne :) dobrze mu z borówkami

    OdpowiedzUsuń