Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 5 lipca 2012

Cukinia faszerowana ryżem i mięsem

składniki:
1 kg mięsa mielonego (wieprzowo - wołowego)
2 paczki ryżu białego
1 paczka ryżo dzikiego, brązowego
2 duże cukinie
natka pietruszki
8 plasterków sera żółtego albo 10 dag sera tartego
sól, pieprz
oliwa
sos pomidorowy (przecier pomidorowy, mąka, 1/4 kostki margaryny, sól, pieprz)

Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środek z nasion w formie łódki. Tak przygotowane cukinie blanszujemy około 5 minut w osolonym wrzątku. W tym czasie gotujemy ryż. Mięso podsmażamy na oliwie i doprawiamy sola i pieprzem. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso, doprawiamy wg uznania i dodajemy natkę pietruszki. Gotowy farsz wykładamy łódki z cukinii. Przykrywamy żółtym serem i pieczemy w 200 - 220 stopniach około 30 do 40 minut.
Sos: rozpuszczamy w rondlu margarynę, dodajemy mąkę (około 4 - 5 łyżek) i energicznie mieszamy. Zalewamy woda i zagotowujemy. Następnie dajemy przecier pomidorowy i doprawiamy wg smaku. Gotujemy sos ponad 5 minut. 

Nadziewane cukinie podawać z sosem pomidorowym. 

nadziewana cukinia






1 komentarz: