Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 5 lipca 2012

Gotowany sernik z wiśniami (bez pieczenia)

tak wszystkim smakował sernik, że nie zdążyłam zrobić zdjęcie przekroju ciasta :) ale zrobiłam też z tego przepisu wersję deseru w pucharkach. przepis w kolejnych postach. 

składniki:

1 kg twarogu sernikowego
małe opakowanie margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
pół szklanki mleka
3 budynie waniliowe
5 paczek herbatników kakaowych
aromat rumowy
około 2 szklanek wydrylowanych wiśni (albo rodzynek)

Twaróg, margaryna, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. następnie podłączamy ogień, cały czas mieszając. Budynie rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy serowej. Mieszając, gotujemy aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy wiśnie (opcjonalnie rodzynki). Na małej blaszce układamy herbatniki. Troszkę już przestudzoną masę serowa wylewamy na ułożone wcześniej herbatniki. Wyrównujemy ser i kładziemy kolejną warstwę herbatników. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 


2 komentarze:

  1. Brzmi zachęcająco, mimo mojej niechęci do serników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no tak, pamiętam, że upiekłeś sernik bez sera :)

      Usuń