Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 19 lipca 2012

Domowy dżem wiśniowy

Szpaki nie chciały zjeść moich wiśni dlatego robię z nich przetwory ;) 

Składniki:

1 kg wiśni (wydrylowane)
0,35 kg cukru
1 żelfix dr. oetkera (3:1)Dżem robiłam wg instrukcji z opakowania żelfixu. Wiśnie zagotować z żelfixem. Dodać cukier i gotować ponownie około 2 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Gorąca konfiturę nałożyć do słoików do pełna i natychmiast szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć ok. % minut dnem do góry. Można pasteryzować ale nie dłużej niż 15 minut. 

Rada: żeby lepiej się owoce drylowało można je wcześniej włożyć do zamrażalki na kilka minut. 






1 komentarz:

  1. Z chęcią zostałbym takim szpakiem i zaopiekował się takim wiaderkiem wiśni ;)

    OdpowiedzUsuń