Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 16 września 2012

Krem z pieczonej dyni, pomarańczą i pleśniowym serem




Ja to mam szczęście! Sąsiad zza płotu hoduje dynie i pnącza przeszły przez siatkę na moją posesję :) takim o to sposobem wyrosły na moim terytorium  2 dynie: jedna maleńka - intensywnie pomarańczowa (z niej zrobiłam zupę) oraz wielka - koloru żółtego (jeszcze nie wiem co z niej zrobię? - może chleb?) :)


Składniki:
  • 1 mała dynia
  • 1 por (zielona i białą część)
  • pół litra bulionu warzywnego
  • sok i skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 2 pomidory
  • główka czosnku
  • oliwa (u mnie tymiankowa)
  • sól, pieprz 
  • gałka muszkatołowa 
  • świeży tymianek 
  • ser pleśniowy (u mnie z niebieską pleśnią)
  • prażone pestki z dyni
  • ocet balsamiczny

    Dynię kroimy na mniejsze części, wydrążamy pestki, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Kiedy już ją pokroimy w kostkę, trzeba ją wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, posolić, posypać tymiankiem, skropić oliwą (u mnie tymiankowa). Na blasze dodajemy także ćwiartki pomidorów oraz całą główkę czosnku. Pieczemy około 40 minut w 220 stopniach C. Sprawdzajmy by dynia się nie spiekła.
    W tym czasie siekamy na drobne kawałki por. Podsmażamy ją przez chwilę na oliwie  tak żeby się delikatnie zeszkliły, a następnie dolewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, i doprowadzamy do wrzenia. Do zagotowanej zupy, dajemy upieczoną dynię, pomidory oraz wyciskamy upieczony czosnek. Gotujemy wszystko około 20 minut. W tym czasie dodajemy skórkę pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy.  Następnie wszystko miksujemy na gładki krem.Zupę nalewamy do misek, skrapiamy octem balsamicznym, dodajemy pleśniowy ser, tymianek oraz możemy dodać prażone pestki z dyni. Zupa ma specyficzny smak. Czuć aromat pomarańczy oraz ostrość gałki. 
moja maleńka dynia - jeszcze nie zerwana :)


dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku z oliwą, tymiankiem, pomidorami oraz czosnkiem

krem z pieczonej dyni z pomidorami, pomarańczą i pleśniowym serem



Awangarda Smaku

5 komentarzy:

  1. musze w koncu zrobic taką zupkę z dyni..twój przepis brzmi tak kusząco..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo :) dynia sama w sobie jest mdła, ale jak się ją odpowiednio przygotuje to niebo w gębie :)

      Usuń
  2. ajajajaaaa ale smaczki! z tym serem to genialny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł z serem również mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten dodatek sera pleśniowego jest genialny! i ta pomarańcza :) pysznie wygląda i przy następnej okazji wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń