Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 20 października 2012

Pizza z kozim serem, figami, kurkami i szpinakiem


A miało być tak pięknie i bogato.....ale pizza się zjarała ;/ nie dopilnowałam jej ponieważ w ogrodzie grabiłam liście :) ale to nic, dodatki do pizzy były niebiańskie i wynagradzały mi zbyt chrupki spód :)

Składniki na ciasto:
400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek)


dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia:
150 g sera koziego
3 świeże figi
ok 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony w liściach)
200 g kurek
2 ząbki czosnku
1 mały kartonik pasty pomidorowej
suszone oregano
świeża bazylia
sól, pieprz
granulowany czosnek
oliwa
łyżka masła

sos: do pasty pomidorowej dodajemy łyżkę oliwy oraz suszone oregano.
szpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.
Kurki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą i smażymy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i granulowanego czosnku.
Figi kroimy na ósemki
Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy.Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem
Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h.
Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem, kładziemy szpinak, plastry koziego sera, kurki oraz figi.   Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią.
smażymy szpinak
smażymy na maśle kurki
pizza przed pieczeniem
pizza z kozim serem, kurkami i figami

4 komentarze:

  1. a misie grzyby zjarały :( a twoja pizza i tak wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne dodatki :) Wczoraj piekłem pizzę, ale w porównaniu do Twojej moje pieczarki i cukinia wypadają blado jako dodatki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny przepis!!! Nigdy przedtem nie miałam okazji skosztować pizzy z taką ilością grzybów i nawet nie spodziewała się jak dobra może być. Kozi ser natomiast świetnie dopełnia jej smak. Dziękuję za tak fajny przepis! Zdecydowania będę z niego częściej korzystała. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Te kurki w pizzy - poezja!

    OdpowiedzUsuń