Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 25 listopada 2012

Ziemniaczany koszyk w kruchym cieście z warzywnymi kwiatami



Danie stworzone specjalnie na konkurs "podane z fantazją" :) Półmisek pięknie prezentował się przy niedzielnym obiedzie.

Składniki na kruche ciasto:
1 kostka masła
2,5 szklanki mąki
1 żółtko
pół łyżeczki soli.

Składniki na spód koszyka:
kilogram ziemniaków

2 jajka
30 dag pieczarek
1 cebula
suszony majeranek, tymianek, rozmaryn
sól, pieprz
1 łyżka mąki

oliwa do smażenia
1 jajko do posmarowania

Składniki na sałatkę:

kilka pomidorków koktajlowych
biały serek śmietankowy
kilka rzodkiewek
opakowanie sałaty mix ( rzymska, roszponka, rukola, lodowa)


składniki na winegret:

łyżka octu winnego albo soku z cytryny                           \
4 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżka musztardy 
1 łyżka miodu

Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Gdy ciasto jest za suche możemy polać odrobiną ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasta wałkujemy je. I wycinamy paseczki o szerokości 1 cm. 
Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzątku. W tym czasie pieczarki ścieramy na tarce a cebulę kroimy w drobną kostkę i razem podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ziemniaki się ugotuję przerabiamy je jeszcze ciepłe przez praskę. Dodajemy do nich usmażone pieczarki, cebulą, doprawiamy majerankiem, tymiankiem i rozmarynem. Do ziemniaków dodajemy 2 jajka oraz i płaską łyżkę mąki. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy w dłoniach dokładnie mieszając ze sobą składniki. Formujemy z nich koszyk i wylepiamy paseczkami kruchego ciasta w formie plecionki. 3 paski pleciemy jak warkocz a następnie delikatnie zwijamy je kręcąc. To będzie nasz uchwyt. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wszystko pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Potem uchwyt do koszyczka przyczepiamy do podstawy, możemy pomoc sobie wykałaczkami. Do środka dajemy mieszankę sałat oraz ulubione warzywa i serek. Ja swoje warzywa wycięłam w kształcie kwiatków. Składniki na sos łączymy ze sobą. Całość polewamy winegretem. 



składniki na kruche ciasto
wyrobione ciasto schładzamy w lodówce
spód ziemniaczany
zaplatamy koszyk z ciasta 
smarujemy wierzch koszyka jajkiem









Awangarda Smaku

11 komentarzy:

  1. Genialny!!! Gratuluję pomysłu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę bardzo piekny!! Jesteś niesamowita !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda genialnie i beardzo apetycznie, aż szkoda jeść i popsuć takie arcydzieło:-) Przeczytałam, że jesteś z Krapkowic, mam tam rodzinę i kiedyś bywałam tam bardzo często:-) Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Krapkowice oczywiście:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi poznać kogoś z moich terenów :) Twój blog też jest super :)

      Usuń
    2. Mi też bardzo miło Małgosiu:-)

      Usuń
  4. no to pojechałaś! niesamowity koszyczek:) rewelacyjny pomysł z takim podaniem smakołyków:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oszałamiający :) Pracowity przepis, ale efekt cudny i na pewno smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesteś BOSKA !!!!!!!!Pozdrawiam Christopher. Mistrzostwo świata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takich miłych wyznań się nie spodziewałam :) dziękuję :) serce się raduje

      Usuń
  7. I myslisz,ze zjadlabym cos takiego??? Nie,nie zjadlabym,ale tylko dlatego,ze byloby mi zal-TO JEST PIEKNE!!!!!!!!!!! Efekt powalajacy,bardzo sie nad tym napracowalas!!!!!

    OdpowiedzUsuń