Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 8 stycznia 2013

Pieczona kaczka faszerowana wątróbką


Przepis na polskiego, nadziewanego kurczaka to kurczak z wątróbkami. Ale jeszcze lepiej smakuje tak przygotowana kaczka :) Była u mnie w drugi dzień świąt :)

Składniki na farsz:
0,5 kg kurzych wątróbek
1 jajko
2 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz

Składniki na pieczoną kaczkę:
1 cała kaczka
2 ząbki czosnku
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka suszonego tymianku
100 ml czerwonego, wytrawnego wina
sól, pieprz

Farsz: gotujemy kurze wątróbki, po ugotowaniu, drobno siekamy. Żółtko ucieramy z roztopionym masłem. Białko miksujemy na sztywno. Natkę pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem oraz białko i natkę. Mieszamy. Gdy farsz jest za rzadki możemy dodać bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy z wierzchu i w środku solą i pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do środka kaczki dajemy farsz. Najlepiej od strony kuperka. Następnie spinamy wykałaczkami. Kaczkę przekładamy do brytfanny i pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia wytopi się już trochę tłuszczu, polewamy kaczkę winem. Następnie co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem powstającym podczas pieczenia.

Kaczka idealnie smakuje z sosem żurawinowym albo z pieczonymi jabłkami.


kaczka po upieczeniu
kaczka po rozkrojeniu z farszem 
Zimowe szaleństwa

18 komentarzy:

  1. Anonimowy1/08/2013

    super...mniam.....

    OdpowiedzUsuń
  2. o ja tez mam kaczke a twoja wyglada zachecajaco i smaczny farsz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie farsz troszkę odstrasza, ponieważ nie lubię wątróbki. Ale za to mój mąż lubi, więc może zrobię specjalnie dla niego. Niedługo ma urodziny.

      Usuń
  3. Apetyczna ta kaczusia

    OdpowiedzUsuń
  4. może zaliczam się do nielicznych, ale uwielbiam wątrubkę, mogłabym ją jeść codziennie. A upieczenie całej kaczki to jedna z moich pozycji z listy "do zrobienia w 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aaaaaaa juz sobie wyobrażam jak musiała smakować!aaaaa:D a ja tak kocham kaczkę:D
    w takim wydaniu jadłam tylko indyka, a kaczka musi smakować o niebo lepiej;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda i chyba tak smakuje,kupiłam już kaczkę w Lidlu i właśnie biorę się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy12/25/2013

    Hej. Moja mama dodaje jeszcze "szpek" tzn. szynke szwarcwaldzką dodaje niesamowitego aromatu i smaku z wątróbką kilka plasterkow dosłownie pokrojonych w kostke.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawa nazwa "szpek" znowu czegoś się dowiedziałam :)

      Usuń
  8. Witaj, właśnie piekę kaczkę, dodatkowo obłoże ją jabłkami, które dodam trochę później. Moja babcia zawsze do twojego farszu dodawała troszkę gałki muszkatołowej, co robię i ja. Farsz jest wtedy bardziej wyrazisty. Do jednej kaczki do farszu daję 2 pęczki pietruchy, co poprawia jego smak. Uwielbiam tak przyrządzoną kaczkę. Przepis serio wart uwagi i polecam wszystkim obydwie wersje.

    OdpowiedzUsuń