Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 6 kwietnia 2013

Torcik bananowo - truskawkowy z kremem cappuccino i nutellą. Cholera jakie to dobre!

Torcik zrobiony przypadkowo. Zostało mi ciasto na muffinki (bo brakło mi foremek) więc upiekłam resztę ciasta w małej formie na torcik. A potem już improwizowałam...wyszło bajecznie.  Przepis na muffinki znajdziecie: tutaj
Składniki na małą formę o średnicy 20 cm:
ciasto:
  • 1 szklanka przesianej mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 dojrzały banan, rozgnieciony widelcem albo w blenderze
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki Nutelli
Krem:
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cappuccino
  • 200 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru 
polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 2 łyżki śmietanki kremówki albo zwykłego mleka
  • 1 łyżka masła
Dodatkowo:
  • 3 banany
  • kilka truskawek
  • sok z połowy cytryny
Ciasto:
Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do okrągłej foremki o średnicy 20 cm. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.

Krem:
Mikserem ucieramy miękkie masło z serkiem, po chwili dodajemy cukier puder oraz cappuccino. Krem przed posmarowaniem schłodzić na 20 minut do lodówki.

Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki oraz masła, dokładnie mieszamy. (Pamiętajmy, że salaterka nie może dotykać wrzątku).

Torcik:
Na cieście układamy banany przekrojone wzdłuż, skrapiamy je cytryną, następnie smarujemy krem. Na krem polewamy polewę i od razu układamy truskawki. Torcik wkładamy do lodówki na około godziny.

na biszkopcie układamy banany
torcik po przekrojeniu
Przywołujemy wiosnę!!!

21 komentarzy:

  1. rzeczywiście wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, i zniknął za pierwszym posiedzeniem :)

      Usuń
  2. O mniam mniam, jak to wspaniale wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy4/06/2013

    Omnomnom! :D
    Istna rozkosz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozkosz ale nie dla bioder :-P dzięki, pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Ale piekny tort! Pomyslowo z bananami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O cholera ja tez chce te cudownościiiii!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy4/07/2013

    Małgosiu wygląda bajecznie i na pewno tak samo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. No musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale :) Fantastyczne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy3/23/2014

    Czytam przepis - dla oczu foto -nie mogę się nadziwić
    Ze niektórzy mają życie jak z marzeń -
    a innym pozostaje patrzeć - i tęsknic
    wzdychać -nawet we śnie -





    a

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojeju jeju ależ pysznie wygląda ten torcik i tak zapewne też smakuje! Rany ile ja bym dała żeby komuś się chciało dla mnie zrobić coś takiego! :) połączenie czekolady i truskawek to moje najbardziej ulubione połączenie smaków. Palce lizać i polizać jak to powiedział ktoś w jednej bajce! Dzięki za ten pyszny przepis!

    OdpowiedzUsuń