Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 5 maja 2013

Gulasz po węgiersku ala Bogracz



Węgier, Polak dwa bratanki....

Węgierska kuchnia wywodzi się z pasterskich zwyczajów dawnych Madziarów. To kuchnia prosta, przygotowywana głównie na wieprzowym smalcu, cebuli, papryki i pomidorów. Jeśli się odchudzasz pomiń ten przepis bo smalec jest tu konieczny! :)

Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki oraz makaron. Podałam go z plackami ziemniaczanymi. 


Składniki:
75 dag wołowiny

6 szklanek bulionu może być z kostki
2 cebule
3 dojrzałe pomidory
2 duże, czerwone papryki
3 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu
łyżka mielonego kminu (można pominąć)
czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżki ostrej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
mąka pszenna

Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Pomidory obieramy ze skórki (oparzamy je wrzątkiem i obieramy) następnie kroimy je na mniejsze cząstki. Papryki myjemy i kroimy w paseczki. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę, i smażymy 3 minuty. Następnie dodajemy mięso obtoczone w mące i czosnek, papryki w proszku, sól, kminek i dokładnie mieszamy. Smażymy aż mięso zbrązowieje. Wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 1 - 1,5 h. Po godzinie duszenia dodajemy papryki oraz pomidory i dusimy kolejne pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wołowinę dusimy w sumie ok. 2 h.  Mięso gotujemy aż będzie miękkie. 

Gulasz podajemy z plackami ziemniaczanymi. 

gulasz ala bogracz

7 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis na gulasz ;) A z plackami musiał smakować wyśmienicie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również wolę gulasz do placka ziemniaczanego, niż jako zupę, robię podobny sos, tylko zamiast pomidorów daję dla zminay smaku ogórki kiszone i robią często z wieprzowinką:)Ale teraz spróbuję z pomidorami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z ogórkiem bardzo fajna propozycja. ja tak robię sos pomidorowy z ogórkiem, kiełbasą do makaronu.

      Usuń
  3. od dłuższego czasu ostrzę sobie na takowy pazurki;)

    OdpowiedzUsuń