Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 21 września 2013

Faszerowany patison z grzybami na prowansalski sposób


Czemu na prowansalski sposób? Ponieważ farsz zrobiłam podobnie jak znane nam pomidory po prowansalsku ( z bułką tartą, oliwą i ziołami). Uszlachetniłam patisona suszonymi grzybami z tego roku :)


Składniki na 1 porcję:

1 średni patison
ok. 6 suszonych grzybów leśnych
pół szklanki bułki tartej
2 zgniecione ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
1 cebula
¼ szklanki tartego parmezanu
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
olej do smażenia


Patisona myjemy, obcinamy mu "kapelusz" i wydrążamy miąższ. Potem gotujemy go w osolonym wrzątku aż będzie na wpół miękki. Następnie wyciągamy z wody i osuszamy. Suszone grzyby najpierw moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie a potem kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, następnie dodajemy grzyby i wszystko razem smażymy.Zalewamy wodą i całość dusimy aż grzyby będą miękkie (jakieś 15 minut).
Farsz: Bułkę tartą mieszamy z oliwą, tartym parmezanem, natką, ziołami oraz solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy podsmażone grzyby i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy patisona. Patisona pieczemy w 190 stopniach przez około 20-25 minut. 




4 komentarze:

  1. Też byłaś, kochana, na grzybobraniu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a no byłam, ale nie z takim przystojniakiem jak Ty byłaś :) ja byłam z tatą :)

      Usuń
  2. Nie jadłam faszerowanego,ale z grzybkami na pewno by mi smakował:)

    OdpowiedzUsuń