Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 24 lipca 2014

Burger z miętą + camembert z sosem porzeczkowym i tagliatelle z cukinii



Lubię krówki, szczególnie na talerzu :-P wiem, jestem bez serca, ale łączę 2 diety: bezglutenową i z niskim indeksem glikemicznym, i cóz zrobić ....mogę jeść głownie mięcho :-P A jesli polska wołowinka to i polskie porzeczki z ogórdka, jarmuż i mięta. Iście królewski obiad!


Składniki na 1 porcję burgera:
200 g wołowiny mielonej (dobrego gatunku)
1 łyżeczka przyprawy do kebaba od Edmir-pol albo kumin
sól, pieprz
1 garść posiekanej, świeżej mięty
2 łyżki zimnej wody

pozostałe składniki:
1 camembert
1/2 szklanki porzeczek czerwonych (albo innych owoców sezonowych)
1 łyżka cukru
1 mała cukinia
1 liść jarmużu do dekoracji

Mielone mięso mieszamy z odrobiną wody, przyprawami i posiekaną miętą. Lepimy w dloniach odpowiedni burgerowy kształt ;) smażymy na patelni grillowej. Ja lubię średnio wysmażony, więc smażyłam 3 minuty z jednej strony i 2 min z drugiej. W tym czasie na patelni grillowej smażymy też camemberta.
Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Tagliatelle z cukinii blanszujemy 3 minuty w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy. Porzeczki gotujemy w rondelku aż do oparowania 1/2 soku. dodajemy cukier i karmelizujemy.


Finał: Burgera układamy na liściu jarmuża, obok układamy podgrillowany camembert i sos porzeczkowy, zestawiamy z tagliatelle z cukinii.


przyprawa do kebaba Edmir-pol



4 komentarze:

  1. Poezja wysokich lotów :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny zestaw, chociaż powiem szczerze, że po zbieraniu kilkudziesięciu kilogramów porzeczek podczas wakacji nie jestem już nigdy w stanie na nie spojrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  3. zaraz zabieram się do robienia bo wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie, wygląda apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń