Przepis na FASZEROWANE CUKINIE I PAPRYKI BRĄZOWYM RYŻEM, FENKUŁEM I WOŁOWINĄ ( NA OSTRO )
Składniki potrawy, którą wykonałam w woku:
400 g mielonej wołowiny (dobrego gatunku)
2 młode cukinie
2 białe papryki
2 woreczki ugotowanego al dente brązowego ryżu
1 mały fenkuł
1/4 papryczka chili
100 g sera mozzarella
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 wiązanka natki pietruszki
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Cukinie i papryki myjemy, osuszamy a następnie wydrążamy z nich miąższ, tworząc łódki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut. Podgotowane warzywa odcedzamy.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy aż do uzyskania szarego koloru mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso przesuwamy na boki woka i dodajemy pokrojony w drobną kostkę fenkuł oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy ryż oraz posiekaną natkę i wszystkie składniki, (te ze ścianek także) ze sobą mieszamy. Wlewamy odrobinę wody i dusimy przez 5 minut. Gotowym farszem wypełniamy cukinie oraz papryki. Na wierz układamy tartą mozzarellę. W ten sposób nafaszerowane warzywa, układamy w woku i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do max. 160 stopni. Pieczemy do momentu roztopienia się sera. Czyli około 10 minut. Nadziewane cukinie możemy podawać z pomidorowym sosem
Wok granitowy non-stick Ballarini GRANITIUM mile mnie zaskoczył, głównie dlatego, że wbrew mojej wyobraźni na temat granitu, jest lekki. Na takie podejrzenie naprowadził mnie mój stary granitowy moździerz po babci, który jest bardzo ciężki. Po mimo wygodnej lekkości woka, dostrzec można solidne wykonanie. Jako blogerka kulinarna, która fotografuje swoje potrawy, urzekł mnie także jego walor estetyczny. Zdjęcia z potrawami na granitowej patelni doskonale się prezentują, co widać na zdjęciach.
Poniżej wypisałam kilka jego cech o których mówi producent:
- Nieprzywierająca powłoka non-stick
- Wyjątkowa trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne
- Wydłużona gwarancja
- Bezpieczna dla zdrowia i środowiska
- Lekkość i funkcjonalność
- Unikalny, efektowny wygląd
Zapraszam do sklepu internetowego Ballarini albo do fan paga na fb
fajnie prezentuje się ta patelnia :)
OdpowiedzUsuńi danie całkiem, całkiem.
Ależ danie :) Wygląda imponująco
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie warzywne zapiekanki, jednak po ostatnim weekendzie i ostrej przygodzie z ostrą papryczką, zaprzestaje na jakiś czas do potraw dodawać tak ostrych rzeczy :)
OdpowiedzUsuńNie miałam jeszcze okazji jeść fenkuła. Bardzo ciekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuń