Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 9 sierpnia 2014

Szarlotka z kardamonem (jedz jabłka)



Cała Polska siłami swoich żołądków próbuje zjeść jabłka, które przeznaczone były na eksport do Rosji. Doświadczenie podpowiada mi, że to będzie tylko chwilowa moda. Mam jednak nadzieję, że będziemy pamiętać o tych owocach z Adamowego Raju w codziennym jadłospisie. Mamy dostęp do nich przez cały rok, są tańsze niż południowe cytrusy, i mają wiele walorów odżywczych. Tak, więc jedz jabłka! A najlepiej w postaci szarlotki, na ciepło z lodami....:) 

Składniki:
250 g mąki pszennej
120 g masła 
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka śmietany
2 kg kwaśnych jabłek 
10 łyżek cukru 
3 łyżeczki kardamonu

cukier puder do posypania
Składniki na ciasto razem siekamy,  zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formie 30x20 cm, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Podgrzewamy piekarnik do 160℃.  W tym czasie obieramy jabłka, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Surowe jabłka układamy warstwami na cieście, posypując brązowym cukrem i kardamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podnosimy temperaturę do 180℃. Pieczemy około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 






8 komentarzy:

  1. O tak uwielbiam :) Ja dzisiaj zrobiłam ucierane z jabłkami.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, ciepła szarlotka z lodami to zdecydowanie dobry sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, dziś zakupiłam sporo jabłek, cos też musze z nich zrobić, to dobry pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie, oby to nie była tylko chwilowa moda :/ przecież nasze polskie jabłka to największy skarb i dobroć kraju naszego :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak- jedzmy szarlotki na złość Putinowi! I popijamy kompotem z antonówek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy9/13/2014

    Przełożyć później ciasto do okrągłej formy? Piekę rzadko dlatego pytam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe tak, przekładamy do formy :) nie musi być okrągła. może być o wymiarach 30x20

      Usuń
  7. Ale to pięknie wygląda! Wyszło mi przepyszne! Dzięki

    OdpowiedzUsuń