Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

środa, 6 listopada 2013

Sernik dyniowy z pomarańczami na korzennym spodzie





Mój tata w tym roku pomylił się i zamiast zasiać dynię do jedzenia zasiał dynię ozdobną. I takim o to sposobem mieliśmy w tym roku około 40 dyń ozdobnych :-P , które były także dekoracją podczas imprezy kulinarnej w Opolu Żarłostacja 2 J Na szczęście dokonałam wymiany z sąsiadem: za parę dyń ozdobnych otrzymałam 1 hokaiddo. A, że ten gatunek dyni ma piękny, intensywny kolor, postanowiłam zastosować ją po raz pierwszy do sernika. Pierwszy raz także robiłam masę serową bez masła. Dzięki temu sernik wyszedł bardzo lekki i puszysty. Wydaje się w smaku na dietetyczny ;)

Składnik na masę serową:
1 kg sera na sernik (trzykrotnie zmielonego)
1 szklanka puree z dyni Hokkaido (z pieczonej dyni bez nasion i skórki)
5 jajek + 1 żółtko
1 szklanka śmietanki kremówki 36 % albo 30 % (opcjonalnie mleko skondensowane)
2 budynie waniliowe (ewentualnie 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej)
1 cukier waniliowy (ja miałam z prawdziwą wanilią)
1 łyżka esencji waniliowej (można pominąć jak nie mamy)
1 szklanka cukru

Składniki na spód:
200 g herbatników
100 g masła
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika albo domowa przyprawa korzenna (skład poniżej)

Dodatkowo:
1 pomarańcza

Składniki na domową mieszankę korzenną (przyprawy marki: Edmir-pol):
1 kora cynamonu
2 goździki
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
1 gwiazda anyżu
Szczypta mielonego ziela angielskiego
Pół łyżeczki mielonego kardamonu
pół łyżeczki mielonego imbiru


Puree z dyni: Dynię przekrawamy na 4 części i wydrążamy nasiona i pozbawiamy skórki.  Następnie kroimy na mniejsze części, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy bez dodatku oliwy i soli w 200 stopniach C na 1 h. Po tym czasie dynię studzimy Następnie miąższ dyni miksujemy na gładkie puree.

Przyprawa korzenna: wszystkie składniki dokładnie utrzeć w moździerzu. 

Spód z ciastek: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka ucieramy na piasek, masło roztapiamy i łączymy z ciastkami, cukrem i przyprawą korzenną albo gotową przyprawą do piernika. Gotową masę z ciastek przekładamy na tortownice, dobrze ubijając.

Masa serowa: Ser przekładamy do dużej misy. Dodajemy, śmietankę, puree z dyni, jajka i żółtko, cukier, cukier waniliowy, esencję wanilii, budynie waniliowe (opcjonalnie mąkę ziemniaczaną) i wszystko miksujemy na najniższych obrotach. Gotową masę serową przekładamy na spód i pieczemy pierwsze 30 minut w 180 stopniach, następne pół godziny 160 stopniach i następną godzinę w 120 stopniach C. Razem pieczemy 2 h. Po upieczeniu pozostawiamy sernik na pół godziny w zamkniętym piekarniku, a po pół godzinie uchylamy drzwiczki. Następnie czekamy aż sernik się wystudzimy. Dekorujemy go świeżymi plasterkami pomarańczy. Jedząc sernika przegryzamy pomarańczami, które nadają deserowi świeżość.


8 komentarzy:

  1. pysznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor, zjadłabym cały, bez pytania o zgodę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ma cudownie intensywny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne zdjecia:) a sernik hipnotyzuje kolorem:) cudo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniami, aż by się chciało pochłonąć :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy9/14/2014

    Ciekawe czy mi wyjdzie, właśnie siedzi w piecyku.

    OdpowiedzUsuń