Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

środa, 13 listopada 2013

Smak tradycji...jabłecznik


Jest to jedno z pierwszych ciast jakie nauczyła mnie robić mama. Moje ulubione jest wtedy gdy masy jabłecznej jest więcej niż biszkoptu. Na wierzchu ciasta koniecznie musi być bita śmietana :). Yakie ciasto zawsze się obroni. Zdjęcia wykonałam w pięknych, jesiennych promykach słońca :)
Składniki na ciasto na blachę 30x40cm:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pół kostki margaryny czyli 125 g
2 szklanki mąki – mała blacha, na dużą blachę 2,5 szklanki mąki
100 ml śmietany 18 %

Składniki na masę jabłkową:
ok. 10 sztuk jabłek
Pół szklanki cukru
1 galaretka brzoskwiniowa albo pomarańczowa

dodatkowo:
bita śmietana albo cukier puder do dekoracji



Ciasto: Bardzo dokładnie miksujemy jajka z cukrem i z cukrem waniliowym, następnie dodajemy pół miękkiej margaryny i wciąż miksujemy. Przesiewamy mąkę i dodajemy do zmiksowanych jajek ciągle miksując, następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz śmietanę. Ciasto musi być gęste. Jeśli jest za rzadkie - dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt gęste - dodajemy więcej śmietany.
Masa jabłkowa: Ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane ze skórki jabłka, wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Zagotowujemy i gotujemy tak długo aż jabłka będą brązowe. Później czekamy aż masa jabłkowa trochę przestygnie i na sam koniec dodajemy galaretkę w proszku.
Na blaszę wylewamy połowę ciasta, następnie ostudzoną masę jabłkową i na sam wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 40 minut.
Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy bitą śmietaną.


jabłecznik

14 komentarzy: