Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 2 maja 2014

Zapiekane ziemniaki z wszystkim co kocham



Jest to potrawa, którą przygotowałam na moją pierwszą randkę w życiu w czasach licealnych. Przyznam się szczerze, że robię ją chyba każdemu ważnemu mężczyźnie, który się pojawia w moim życiu. Z tym, że wtedy dodaję boczek. Ja wolę jednak wersję bez mięsa ;)

Składniki:
3-4 duże ziemniaki najlepiej gatunku winiety
1 op. szpinaku świeżego albo mrożony w liściach
1 puszka pomidorów
2 serki  camembert
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
opcjonalnie plastry boczku
olej do smażenia
sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy w łupinach następnie obieramy ze skórki i przedzielamy na połówki. 
Szpinak podsmażamy z rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniaki układamy kolejno: po 1 łyżce szpinaku, plaster pomidora z puszki, boczek, plaster camemberta oraz łyżeczkę kaparów. Ziemniaki  zapiekamy w piekarniku w 190 stopniach przez około 20 min.
zapiekane ziemniaki

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ziemniaczane specjały, mniam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ziemniaczki :) !!

    OdpowiedzUsuń
  3. ugotowałem .. rewelacja ale z boczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ u Ciebie smacznie :). Zagoszczę tu na dłużej, tymczasem mam nadzieję, że deszcz, który właśnie się rozhulał, nie zepsuje Żarłostacji. A ziemniaki zrobię, tylko muszę skoczyć po serek. ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne, zrobiłem u siebie, posypałem jeszcze serem na sam koniec. Mam na myśli mozzarelle. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń