Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 6 października 2015

HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (2 wersje)


Harynki w cebulowej zołzie to kawałki słonego śledzia pod pierzynką cebulowego sosu z  dodatkiem śmietany. Są potrawą postną i tanią. Tradycja mówi, że harynki były najtańszą i  codzienną potrawą spożywaną przez ubogich robotników sezonowych, których zarobki były tak niskie, że czasami mawiano: „Nie zarobis na słónego harynka!”. Po II wojnie światowej czasami jeden śledź musiał wystarczyć dla całej rodziny. Wieszało się go wte - dy nad stołem, na którym stała miska z ziemniakami i cebulą. . Harynki w cebulowej zołzie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. 
Przedstawiam wersję rodzimą - śląską oraz moją wielkopolsko - mazowiecką ;)

HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (moja wersja)
Składniki:

1 kg śledzi solonych (matyjasy)
1/2 l mleka 
1 l wody
2 - 3 cebule
4 łyżki octu
250 ml śmietany 18 %
2 liście laurowe
4 kuli ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i cukier do smaku
ziemniaki ugotowane w mundurkach 

Cebulę kroimy w piórka i gotujemy w litrze wody do miękkości razem listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Gdy cebula już będzie miękka dodajemy ocet - na 1 litr wody około 4 łyżek stołowych octu. Roztwór odstawiamy do całkowitego wystygnięcia następnie schładzamy w lodówce. Matyjasy wcześniej moczymy w mleku z wodą by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroimy je w plastry o szerokości ok. 3 cm. Do zimnego roztworu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy,tak żeby nie zostały grudki. Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Gotujemy ziemniaki w łupinach i podajemy do śledzi.
HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (wersja rodzima)

Składniki:

• 500 g solonych śledzi
• 3 cebule
• 200 ml śmietany 18%
• ½ szklanki mleka
• sól, pieprz
• 3–4 ziarna ziela angielskiego
• 2 liście laurowe

Śledzie moczymy całą noc z nadmiaru soli. Kroimy na płaty o wymiarach 5 x 5 cm. Cebulę kroimy w  piórka i  parzymy wrzącą wodą, odsączamy na sitku. Śmietanę łączymy z mlekiem, dodajemy liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, doprawiamy solą i  pieprzem. Śledzie zalewamy śmietaną, dodajemy sparzoną cebulę i razem mieszamy. Podajemy z ziemniakami.






3 komentarze:

  1. zolza czyli sos??? ale jak wygladaja !!pycha!!Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Класс. Моей большой семье очень понравилось. Спасибо. Рада что нашла ваш блог)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Спасибо большое за рецепт. Моей большой семье очень понравилось

    OdpowiedzUsuń