Robiąc ostatnio porządki w szufladzie z przyprawami,
znalazłam napoczęte opakowanie maku. Mak został mi jeszcze ze świąt. A, że nie
lubię gdy jedzenie się marnuję postanowiłam przygotować mój ulubiony włoski
deser panna cottę (wł. gotowana śmietanka). To bardzo prosty do przygotowania
deser, który tak naprawdę można wyczarować z niewielkiej liczby składników.
Panna cotta to jeden z tych deserów, które możecie zrobić zarówno z pucharkach,
kieliszkach, jak i w formie do wyjęcia i położenia na talerzu. Bez pieczenia,
bez wysiłku :) Smacznego!
składniki:
500 ml śmietanki kremówki
500 ml śmietanki kremówki
2 łyżki żelatyny spożywczej
2 łyżki letniej wody
2 łyżki cukru
3 łyżki maku
Żelatynę namoczyć w letniej wodzie. Śmietankę zagotować w
garnuszku, wsypać cukier, mak i doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć z
ognia i lekko przestudzić. Potem dodać namoczoną wcześniej żelatynę, dokładnie
wymieszać i przestudzić. Następnie włożyć do lodówki, aby składniki dobrze
zakrzepły. Kiedy to nastąpi wyciągnąć je z lodówki, foremek i przełożyć na
talerz maczając wcześniej foremki w ciepłej wodzie.
Makowa wygląda naprawdę uroczo :)
OdpowiedzUsuń