Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 13 lutego 2016

Zupa z KONOPI na zakwasie



Miałam okazję testować produkty spożywcze i kosmetyczne z konopi ze sklepu: www.biokonopia.pl Ziarna łuskane z konopi smakują trochę jak sezam, więc są bardzo smaczne. Idealne do wypiekania chlebów, twarożków a nawet do zrobienia pesto. Postanowiłam z nich przygotować siemieniotkę (konopiankę) tradycyjną śląską zupą wigilijną. Gotowana jest z suszonych nasion konopi z dodatkiem mleka i słodkiej śmietanki. Przygotowana do spożycia potrawa przypomina wyglądem gęste, białe mleko. Podawana jest najczęściej z prażoną kaszą jęczmienną. A więc…nudy. Zupę z konopi postanowiłam zaostrzyć domowym zakwasem żytnim. Myślę, że tak zmodyfikowana wigilijna zupa może stanowić świetną propozycję na Wielkanoc.

Dlaczego konopie?
Ziarno konopne łuskane lub niełuskane zapewnia:
• wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe  (Omega 3,6 i 9)
• łatwostrawne białko wysokiej jakości (lepsze niż sojowe) – ok. 35% zawartości nasion
• w oleju konopnym 75-95 % nienasyconych kwasów tłuszczowych we właściwych proporcjach dla ludzkiego ciała
• 2-4 % gamma-linolenowego kwasu, niedostępnego w większości żywności
• większość odżywczych minerałów ( wapń, potas, fosfor, żelazo i wiele innych)
• błonnik pokarmowy
• witaminy z grupy B oraz witaminę E

Jaki ma to wpływ na ludzki organizm?
- regeneruje komórki i tkanki w całym organizmie
- polepsza trawienie oraz wpływa korzystnie na zdrowie układu pokarmowego
- „wypłukuje” choresterol z żył zmniejszając ryzyko zawału serca i miażdżycy
- zwiększa odporność organizmu
- pomaga przezwyciężyć choroby naskórka takie jak: trądzik, łuszczyca, zapalenie skóry i inne
- przeciwdziała powstawaniu nowotworów
Żywność konopna jest zatem odpowiedzią na wiele cywilizacyjnych chorób.

Składniki:
300 g ziaren konopi (ja mam ze sklepu internetowego: Biokonopia)
100 g masła
1 cebula
4 ząbki czosnku
1,5l l wody
1 szklanka domowego zakwasu żytniego (przepis
2 liście laurowe,
3 Ziela angielskie
sól, pieprz, cukier do smaku


Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek, zalewamy wodą. Dodajemy ziarna konopi, ziele angielskie, listki laurowe. Zagotowujemy. Następnie wlewamy zakwas. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą i ew. cukrem. Gotową zupę podajemy
z ugotowanymi jajkami albo białą kiełbasą.





  

2 komentarze: