Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

środa, 18 kwietnia 2012

Devolay (rolada) ze sznycla z szynki wieprzowej ze szpinakiem, serem i szynką parmeńską.


Składniki:
- Dowolna ilość mięsa, w zależności dla ile osób chcemy przygotować obiad. Może być schab, sznycel z szynki albo pierś z kurczaka. Ja zastosowałam sznycel z szynki wieprzowej
- jajko
- szpinak mrożony w liściach (całe opakowanie)
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- kostka żółtego sera
- sól, pieprz

Rozbijamy mięso, następnie solimy i pieprzymy.
Szpinak smażymy na oleju z dodatkiem soli, pieprzu, cebuli i czosnku.
Na gotowe, rozbite mięso kładziemy ok. 1 łyżki stołowej szpinaku, słupek sera zawinięty szynką parmenką. Mięso zwijamy w roladę, jeśli farsz wychodzi bokami możemy roladę spiąć wykałaczkami. Gotowe rolady moczymy w rozkłóconym jajku i smażymy na patelni na małym ogniu z każdej strony, aż mięso lekko zbrązowieje. Następnie rolady pieczemy w piekarniku w zamkniętym naczyniu żaroodpornym około 20 min w 220 stopniach C.

Devolay można podać z puree z ziemniaków, marchewki i groszku. Przepis na puree w poprzednim moim wpisie.
Devolay ze szpinakiem


Surówka z kiszonej kapusty:

Składniki:
duża garść kiszonej kapusty
mała marchewka
małe jabłko
mała cebula
olej
pieprz
szczypiorek

Kapustę myjemy w wodzie i kroimy.
Marchewkę i obrane jabłko ścieramy na tarce. Cebulę kroimy drobno w kosteczkę. Wszystko mieszamy. Doprawiamy odrobiną oleju, pieprzu oraz szczypiorku.
surówka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz