Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Drożdżowe racuchy na jogurcie z jabłkami


Składniki:
ok. 2 szklanek mąki,
3 dag świeżych drożdży,
Szklanka mleka,
2 duże jogurty,
3 łyżki cukru,
1 jajo
2 łyżki masła
Otręby około 3 łyżek,
Jabłka pokrojone w kostkę,
Olej do smażenia

Zrobić zaczyn (ciepłe mleko + drożdże, 3 łyżki mąki, cukier).Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 20 -30 min. Następnie gdy zaczyn jest gotowy dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na około godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

ciasto powinno mieć bardziej gęstą masę niż na naleśniki. Gdy ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki, a gdy zbyt gęste to więcej ciepłego mleka.

placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na małym ogniu z obu stron.

podajemy z cukrem pudrem albo owocowym jogurtem.






Drożdżowe racuchy na jogurcie z jabłkami i owsianką





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz