Składniki:
3 woreczki kaszy gryczanej kupiec
Pół kilo mięsa mielonego (najlepiej poprosić panią w mięsnym o zmielenie mięsa gulaszowego)
1 jajko
Cebula
1 ząbek czosnku
4 duże pieczarki
Bułka tarta
Olej do smażenia
Pierz i sól
Sos grzybowy
Składniki:
Składniki:
Składniki:
Pieczarki albo grzyby
Cebulka
Oliwa
Śmietana
Sos grzybowy:
Jeśli
zdecydujemy się na sos grzybowy, to najpierw moczymy suszone grzybki
typu podgrzybki. Następnie grzyby gotujemy do miękkości. Wyciągamy
grzyby i kroimy je w kostkę razem z cebulą. Grzyby i cebulę wrzucamy do
smażenia na rozgrzany olej, chwilę smażymy a następnie zalewamy wywarem z
grzybów, który uzyskaliśmy z gotowania. Gotujemy przez około pół
godziny. Wyłączamy ogień i dodajemy zahartowaną śmietanę.
Kotlety:
Podsmażamy
na oleju drobno pokrojone pieczarki, cebulę oraz czosnek. Ugotowaną
kaszę mieszamy z surowym mięsem, podsmażonymi pieczarkami z cebulą i
czosnkiem oraz z surowym jajkiem. Doprawiamy pieprzem i solą. Formujemy w
dłoni kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron
na małym ogniu do momentu upieczenia. Kotlety podajemy z sosem grzybowym
albo pieczarkowym.
Kotlety mięsno - gryczane z sosem grzybowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz