Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Makaronowa zapiekanka z łososiem i brokułami

Składniki:
200 g wędzonego łososia
200 g makaronu penne
100 g żółtego sera
200 g sera mozarella
Kilka różyczek brokułu
Kolendra lub zioła prowansalskie
Koperek
250 ml śmietanki kremówki 30 %
2 jajka
Sok z cytryny
Pieprz, sól, cukier

Gotujemy makaron penne na wpół twardo. Oraz gotujemy brokuły także na wpół twardo. Żeby brokuły zachowały zielony kolor do wrzątku dajemy łyżeczkę cukru albo skórkę razowego chleba. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem po czym  układamy pierwszą niską warstwę makaronu. Makaron przyprawiamy pieprzem i kolendrą. Na makaron kładziemy łososia i skrapiamy go sokiem z cytryny. Następnie kładziemy drugą niską warstwę makaronu. Potem rozkładamy plastry mozarelli i zalewamy sosem z kremówki, roztrzepanych 2 jajek i soku z cytryny z dodatkiem soli i kolendry. Na wierzch kładziemy różyczki brokułu a całość posypujemy startym żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz koperkiem. Naczynie wstawiamy do piekarnika na około 15 min.

Zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz