Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Sushi



Składniki:
Mata bambusowa do rolowania
Nori – prasowane wodorosty (algi)
Ryż do sushi
Ocet ryżowy
Cukier i sól
Ogórek zielony albo awokado
Twarożek typu philadelphia
Wędzony łosoś
Wasabi – japoński zielony, bardzo ostry chrzan
Marynowany imbir
Sos sojowy
Pałeczki i ostry nóż

produkty można kupić w sklepie Alma albo w allegro.

Ryż:
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później  polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.
Sos do ryżu:
Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
Sushi:
Nori smarujemy serkiem, kładziemy pasek ryżu, pasek wędzonego łososia oraz paseczek ogórka albo awokado. Żeby dobrze zrolować nori warto nasmarować brzegi ogórkiem albo awokado. Nori wtedy lepiej się sklei.  Następnie zwijamy matę bambusową tak by sushi się ładnie skleiło. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Sushi jemy maczając w sosie sojowym z dodatkiem wasabi i imbirem.

sushi

1 komentarz:

  1. Hej! Na blogu i na FB ShowYourSushi promujemy kręcenie sushi w domu - może chciałabyś się podzielić zdjęciami własnych sushi z innymi? W opisie chętnie wrzucimy link do tej notki. Szczegóły znajdziesz tutaj: http://showyoursushi.com/konkurs-na-start-profilu-fejsbukowego-rozdajemy-paleczki-do-sushi/

    OdpowiedzUsuń