Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Włoski akcent czyli prosciutto z grissini, melonem oraz ciabattą


Składniki:
1 dojrzały melon

10 cienkich plasterków szynki prosciutto ( czyli parmeńskiej)
1 opakowanie młodego szpinaku lub roszponki albo rukoli
oliwki
świeżo zmielony czarny pieprz
sól morska                                             
orzechy włoskie,
kulki mozzarelli
paluszki grissini
gotowa do wypieku ciabatta (włoski biały chleb na drożdżach)
sos:
suszona bazylia
3 łyżki octu balsamicznego
6 łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej                 

Pokroić melon w kostkę albo w ćwiartki, wcześniej oczyszczając z nasion. Melon  poukładać na szpinaku, sałacie roszponce albo rukoli, przykryć plasterkami szynki parmeńskiej oraz mozzarelli i oliwkami oraz posypać wcześniej uprażonymi na patelni orzechami włoskimi. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz polać sosem z oliwy, octu balsamicznego i suszonej bazyli.
Gotową do wypieku ciabattę pieczemy przez 20 min w 200 stopniach C. A paluszki grissini owijamy szynką parmeńską.
Włoska sałatka 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz