Składniki:
1 dojrzały melon
10 cienkich plasterków szynki prosciutto ( czyli parmeńskiej)
1 opakowanie młodego szpinaku lub roszponki albo rukoli
1 dojrzały melon
10 cienkich plasterków szynki prosciutto ( czyli parmeńskiej)
1 opakowanie młodego szpinaku lub roszponki albo rukoli
oliwki
świeżo zmielony czarny pieprz
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
sól morska
orzechy włoskie,
kulki mozzarelli
paluszki grissini
gotowa do wypieku ciabatta (włoski biały chleb na drożdżach)
sos:
suszona bazylia
3 łyżki octu balsamicznego
6 łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej
Pokroić melon w kostkę albo w ćwiartki, wcześniej oczyszczając z nasion. Melon poukładać na szpinaku, sałacie roszponce albo rukoli, przykryć plasterkami szynki parmeńskiej oraz mozzarelli i oliwkami oraz posypać wcześniej uprażonymi na patelni orzechami włoskimi. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz polać sosem z oliwy, octu balsamicznego i suszonej bazyli.
3 łyżki octu balsamicznego
6 łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej
Pokroić melon w kostkę albo w ćwiartki, wcześniej oczyszczając z nasion. Melon poukładać na szpinaku, sałacie roszponce albo rukoli, przykryć plasterkami szynki parmeńskiej oraz mozzarelli i oliwkami oraz posypać wcześniej uprażonymi na patelni orzechami włoskimi. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz polać sosem z oliwy, octu balsamicznego i suszonej bazyli.
Gotową do wypieku ciabattę pieczemy przez 20 min w 200 stopniach C. A paluszki grissini owijamy szynką parmeńską.
Włoska sałatka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz