składniki:
2 piersi z kurczaka
mrożona włoszczyzna
4 ziemniaki
mąka pszenna
śmietana
świeży koperek albo natka pietruszki
sól i pieprz
W garnku z wodą gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę, po 15 minutach dodajemy mrożoną mieszankę włoszczyzny i nadal gotujemy. zupę przyprawiamy solą i pieprzem. na patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy kurczaka z dodatkiem soli i pieprzu. Kurczaka wrzucamy do zupy i wciąż gotujemy. następnie zupę możemy zagęścić zaklepką z mąki. Potem robimy lane kluseczki: w osobnym kubeczku rozrabiamy jajko z dodatkiem mąki - wszystko dobrze mieszamy a potem powoli doajemy do gotującej się zupy. Jak kluseczki się ugotują (trwa to chwilkę) zupę ściągamy z ognia kuchenki i dodajemy śmietanę (śmietanę warto jest wcześniej zahartować z gorącą zupą). Wszystko dekorujemy świeżym koperkiem albo natką pietruszki
|
Wiosenna zupa z kurczakiem i lanymi kluseczkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz