Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 19 lipca 2012

Chłodnik wiśniowy z nutką cynamonu i mięty

Składniki:
  • pół kilograma  wydrylowanych wiśni
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • około szklanki wody
  • 2 łyżki trzcinowego cukru
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta cynamonu
  • kilka listków mięty

Rada: Żeby wiśnie lepiej się poddawały drylowaniu na klika minut warto włożyć je do zamrażalki.

Wydrylowane wiśnie zalewamy odrobiną wody w garnku i gotujemy około 10 minut. Dodajemy cukier trzcinowy, cynamon i sok z cytryny oraz parę listków mięty. Zupę z wiśni studzimy. Następnie miksujemy całość na gładką masę z dodatkiem jogurtu. Chłodnik wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy mozaiką z jogurtu, owocami wiśni i miętą.
 
chłodnik z wiśni


moje wisienki z ogrodu



2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie :) I w dodatku na domowych wiśniach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne smaki, znakomicie się prezentuje !

    OdpowiedzUsuń