- pół kilograma wydrylowanych wiśni
- 200 ml jogurtu naturalnego
- około szklanki wody
- 2 łyżki trzcinowego cukru
- sok z połowy cytryny
- szczypta cynamonu
- kilka listków mięty
Rada: Żeby wiśnie lepiej się poddawały drylowaniu na klika minut warto włożyć je do zamrażalki.
Wydrylowane wiśnie zalewamy odrobiną wody w garnku i gotujemy około 10 minut. Dodajemy cukier trzcinowy, cynamon i sok z cytryny oraz parę listków mięty. Zupę z wiśni studzimy. Następnie miksujemy całość na gładką masę z dodatkiem jogurtu. Chłodnik wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy mozaiką z jogurtu, owocami wiśni i miętą.
chłodnik z wiśni |
moje wisienki z ogrodu |
Wygląda smakowicie :) I w dodatku na domowych wiśniach :)
OdpowiedzUsuńPyszne smaki, znakomicie się prezentuje !
OdpowiedzUsuń