Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 14 lipca 2012

Konserowanie ogórków z marką marsyl


Dzięki uprzejmości portalu  PRZEŚLIJ PRZEPIS dostałam jakiś czas temu do przetestowania mieszankę przypraw do konserwowania ogórków marki Marsyl.
Firma Marsyl to producent przypraw, bakalii oraz herbat. Więcej na ich temat można poczytać na stronie internetowej: http://www.marsyl.pl/
Przepis:
  1. słoiki, nakrętki dokładnie umyć i wyparzyć. Wrzucić po łyżce stołowej przyprawy do konserwowania ogórków Marsyl na litrowy słoik. Ogórki układać ciasno w pozycji pionowej uważając by ich nie gnieść.
  2. Przygotować zalewę: na 1 litr wody: 0,5 szklanki octu 10 %, płaska łyżka stołowa soli, 100 g cukru. Zagotować wodę dodając wymienione wyżej składniki w odpowiednich proporcjach. Ocet dodawać pod koniec gotowania.
  3. Słoje wypełnić gorącą zalewą, zwracając uwagę by ogórki były całkowicie zalane wodą. Zamknąć szczelnie natychmiast po zalaniu i odstawić słoik do góry nogami do momentu wystudzenia, lub można pasteryzować około 15 minut. Ogórki są dobre po około 2 – 3 tygodniach. I też takie były J

Moja ocena: 
już po otwarciu opakowania z przyprawami unosił się zachwycający aromat czosnku, ziela angielskiego. liścia laurowego, estragonu...
Wiedziałam, że ogórki muszą się udać :) i też tak się stało.
Ogórki są bardzo smaczne.
Niczego im nie brakuje, wręcz przeciwnie - stanowią esencję najlepszego smaku i aromatu :)

Ogórki najlepiej smakują z chlebkiem posmarowanym smalcem własnej roboty


ogórki konserwowe

1 komentarz: