Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 15 lipca 2012

Leczo z kabaczkiem

Składniki:
2 małe cukinie (czyli inaczej kabaczki)
2 papryki czerwone
2 puszki pomidorów (albo 4 pomidory bez skórki)
1 duża cebula
2 pęta kiełbasy (można pominąć dla wersji wegetariańskiej)
ok. 10 pieczarek
sól, pieprz
majeranek
papryka mielona
oliwa do smażenia
natka pietruszki

W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Po chwili dodajemy plasterki kiełbasy i wszystko mieszamy wciąż smażąc. Zalewamy pomidorami z puszki w wraz z zalewą. Cukinię obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do garnka. Zalewamy odrobiną wody i dusimy około 40 minut. Doprawiamy mieloną papryką, solą, pieprzem oraz majerankiem. Dekorujemy natką pietruszki. 
 
leczo z kabaczkiem i cukinią

8 komentarzy:

  1. Anonimowy8/21/2012

    dziś robię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To już wiem co będę miała jutro na obiad ;) Inne moje wersje są na leczo przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo i życzę smacznego obiadu :) już do Ciebie zaglądam

      Usuń
  3. Anonimowy9/19/2013

    zrobiłam wczoraj i wyszło przepysznie:) polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! bardzo się cieszę :) dziękuję, że podzieliłaś się tym tutaj :)

      Usuń
  4. Kabaczek i cukinia to to samo... Czy bierzemy więc dwie cukinie? Czy jak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie moje przejęzyczenie, oczywiście 2 cukinie :)

      Usuń
    2. Anonimowy9/01/2014

      no nie do końca to samo, cukinia to młody kabaczek :)
      cukinie zjem z nasionami a kabaczka nie radzę

      Usuń