2 małe cukinie (czyli inaczej kabaczki)
2 papryki czerwone
2 puszki pomidorów (albo 4 pomidory bez skórki)
1 duża cebula
2 pęta kiełbasy (można pominąć dla wersji wegetariańskiej)
ok. 10 pieczarek
sól, pieprz
majeranek
papryka mielona
oliwa do smażenia
natka pietruszki
W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Po chwili dodajemy plasterki kiełbasy i wszystko mieszamy wciąż smażąc. Zalewamy pomidorami z puszki w wraz z zalewą. Cukinię obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do garnka. Zalewamy odrobiną wody i dusimy około 40 minut. Doprawiamy mieloną papryką, solą, pieprzem oraz majerankiem. Dekorujemy natką pietruszki.
W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Po chwili dodajemy plasterki kiełbasy i wszystko mieszamy wciąż smażąc. Zalewamy pomidorami z puszki w wraz z zalewą. Cukinię obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do garnka. Zalewamy odrobiną wody i dusimy około 40 minut. Doprawiamy mieloną papryką, solą, pieprzem oraz majerankiem. Dekorujemy natką pietruszki.
leczo z kabaczkiem i cukinią |
dziś robię ;)
OdpowiedzUsuńTo już wiem co będę miała jutro na obiad ;) Inne moje wersje są na leczo przepis
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo i życzę smacznego obiadu :) już do Ciebie zaglądam
Usuńzrobiłam wczoraj i wyszło przepysznie:) polecam!
OdpowiedzUsuńsuper! bardzo się cieszę :) dziękuję, że podzieliłaś się tym tutaj :)
UsuńKabaczek i cukinia to to samo... Czy bierzemy więc dwie cukinie? Czy jak?
OdpowiedzUsuńfaktycznie moje przejęzyczenie, oczywiście 2 cukinie :)
Usuńno nie do końca to samo, cukinia to młody kabaczek :)
Usuńcukinie zjem z nasionami a kabaczka nie radzę